Afspraken

AFSPRAKEN EN REGELS VOOR SPELERS VAN ONZE VERENIGING BIJ PK-WEDSTRIJDEN, DISTRICTS-, GEWESTELIJKE OF NATIONALE FINALES.


Als lid van Biljartvereniging Steenwijk verwachten we dat u, als deelnemer aan bovenvermelde wedstrijden, zich aan alle gedrags- en spelregels houdt.
Toch zien we tijdens officiële wedstrijden, zelfs bij nationale finales, geregeld afwijkende zaken gebeuren, die u als speler EN kenner van de wedstrijdreglementen zou behoren te weten.
De meest opvallende zijn hieronder vermeld.

Kledingvoorschriften

Wanneer u deelneemt aan in de titel van dit document genoemde wedstrijden, dan dient u altijd het officiële clubtenue te dragen!
Dat betekent dus vestje, strikje, zwarte pantalon, zwarte schoenen (geen sportschoenen) en een wit overhemd met lange mouwen.
Deze mouwen dienen ALTIJD lang te worden gedragen (dus niet oprollen).
Wijkt uw kleding hiervan af, dan zal de arbiter u hierop aanspreken.

Gedrags- en spelregels

Begin van de partij
Zodra de arbiter u voor de toss heeft uitgenodigd, is de wedstrijd officieel begonnen! Op dat moment zijn dus de gedrags- en spelregels van kracht!
Wilt u dan nog naar het toilet, dan vraagt u dat aan de arbiter en doet u dit tijdens het inspelen van uw tegenstander en niet pas nadat de toegestane inspeeltijd van uw tegenstander voorbij is.

Inspeeltijd
Alleen tijdens de INSPEELTIJD mag u de ballen zelf aanraken. Daarna niet meer. Doet u dit toch, dan geeft de arbiter u zonder pardon een officiële waarschuwing!
Dus ook tijdens het opzetten van de ballen na de keuzetrekstoot of bij de gelijkmakende beurt, blijft u van de ballen af en raakt u de ballen niet aan. Echt, het gebeurt, wees er alert op want u krijgt zo een officiële waarschuwing!
Bij een uitgesprongen bal, mag u of iemand anders natuurlijk wel de bal opraken. U geeft deze dan aan de arbiter, dus u legt deze nooit op de tafel.

U heeft maximaal vier minuten inspeeltijd. Na drie minuten kondigt de arbiter aan dat u nog één minuut inspeeltijd heeft.
U heeft dan de keuze om gewoon door te gaan met inspelen, of u wilt de beginstoot nog proberen.
U krijgt dan de gelegenheid om deze stoot maximaal DRIE keer uit te voeren, ook al gaat u daardoor over de vier minuten inspeeltijd heen.
Daarna is uw inspeeltijd onverbiddelijk voorbij en kunt u dus niet, zoals we wel eens zien, gewoon weer verder gaan met oefenen.

Pauze
Op het moment dat één van beide spelers als eerste de helft van de partijlengte bereikt en zijn beurt beëindigt, kunt u gebruik maken van een korte pauze. Deze pauze is maximaal drie minuten!

Alcohol
Oh ja, tijdens de wedstrijd is het drinken van alcoholische drank verboden en uiteraard zit u op uw stoel als uw tegenstander aan de beurt is!