Kersttriatlon 2017

De finaledag

Aan alle leden en finalisten van Biljart Vereniging Steenwijk,

Alle finalisten zijn nu bekend en de finaledag wordt gehouden op 29 december 2017. De spelers worden hierbij verzocht om op deze dag 's morgens om 9.45 uur aanwezig te zijn in de zaal voor de loting van de eerste ronde. De twee beste spelers van elke tafel gaan door naar de afvalrondes. Na de middag gaat het verder met de afvalrondes tot de winnaar bekend is.
De finaledag begint om 10.00 uur. Tussen de middag is er een lunchpauze en voor alle spelers en aanwezigen is de keuken geopend. Er kunnen diverse etenswaren besteld worden, zoals tosties, uitsmijters en dergelijke.
We verwachten en hopen op een grote belangstelling voor dit jaarlijkse prachtige evenement.

Met vriendelijke groeten,
De organisatie:
Dick Bouman
Henk Zwiers
Theo Simons

lijst finalisten 2017

noNaamLibreBandstotenDriebandentotaal
2Sjoerd de Vries4322567
7Koene Pit148224
8Leo van Teylingen2012335
9Bert Groen1811332
25Jan Westerbeek6027493
26Bertus Evers 2615545
32Bert Velthuis116219
38Henk Raggers2313440
43Dick Wayboer5024680
46Karel Gol 138324
48Arie Hoogeboom1811433
50Arnold Struik2313440
53Dick Bouman1811332
58Henk Stroeve1811332
60Jan van den Berg106218
63Frans de Ridder1811433

De vierde poule

Kersttriatlon 2017, verslag van poule 4

In deze laatste poule speelde de organisatie, te weten Henk Zwiers, Dick Bouman en Theo Simons, ook mee. Dit hield wel in dat we praktisch geen tijd hadden om de partijen van de andere spelers te volgen. Het is daardoor bijna onmogelijk om een goede impressie van het verloop van deze poule weer te kunnen geven.

Wat ons opviel was dat alle deelnemers met veel plezier speelden en ook echt gingen voor de volle winst. De belangstelling was ook voor deze laatste poule wederom zeer goed, Klaas had weer voor lekkere oliebollen gezorgd en er werd regelmatig een hartig hapje geserveerd door de mensen achter de bar.

Op tafel 1 ging de eerste partij tussen Henk Stroeve en Tonnie Mosterman. Als het eens een keer mis ging bij Henk, volgde er een stevige krachtterm, maar gelukkig was het allemaal niet echt zo bedoeld en er waren ook geen minderjarigen bij. Op deze tafel boekte elke speler een overwinning, maar Henk Stroeve werd toch de winnaar en finalist met een betere score op de te maken caramboles.

Op tafel 2 was Frans de Ridder met zijn gedegen spel te sterk voor zijn concurrenten en werd verdiend winnaar en finalist. Piet van Groen, Ab Veneboer en Jim Greven hadden met elk een overwinning niet genoeg voor de finale plaats.

Rob Struikman hield in de eerste partij, op tafel 3, Dick Bouman af van een overwinning in een heel goed gespeelde partij, maar Dick legde in deze partij wel de basis voor de eindzege op deze tafel. Zijn hoogste serie van 9 caramboles gaf bij de eindrangschikking de doorslag en aldus werd Dick Bouman winnaar en finalist.

Op tafel 4 boekte alle spelers een overwinning en haalde drie van de 4 deelnemers tevens een score van 97 % van de te maken caramboles. Jan van den Berg maakte in zijn 2e partij een serie van 7 en hierdoor werd hij winnaar en finalist op deze tafel.

Alle finalisten zijn nu bekend en op 29 december 2017 wordt de finale gespeeld. Op onze website wordt zo spoedig mogelijk de lijst van finalisten met de planning van deze finaledag gepubliceerd.

Namens de organisatie wens ik u allen prettige feestdagen en we zien elkaar weer bij de finale,

22-12-2017, Theo Simons.

De derde poule

Deze poule kenmerkte zich door de vriendschappelijke en ontspannen sfeer bij de spelers op tafel 1. Eric van Zanten en Arie Hoogeboom, twee echte driebanden spelers, hadden zelfs een beetje moeite met het libre gedeelte. Arie Hoogeboom wist zijn beide partijen te winnen en is daardoor ook tevens eerste finalist geworden.

Op tafel 2 walste Karel Gol op zijn bekende opportunistische en royale speelstijl over zijn tegenstanders heen en hij is dan ook verdiend de tweede finalist geworden.

Op tafel 3 tekende zich al vrij snel een verrassing af. Henk Raggers speelde ijzersterk en vooral bij het driebanden toonde hij zijn klasse. Hij won zijn beide partijen glansrijk en werd de derde finalist van deze avond.

Op tafel 4 stonden 5 spelers aangetreden en door een speling van het lot, ook nog eens stuk voor stuk ijzersterke en geduchte tegenstanders van elkaar. Outsider Atilla Major, Frank Stoelwinder, Dick Wayboer. Barry Bakker en Harrie Visser. Je kunt wel stellen dat elke speler een echte kandidaat voor een finaleplaats was. Harrie Visser en Barry Bakker haalden 98 % van hun te maken caramboles, Frank Stoelwinder 99 %, maar Dick Wayboer was voor iedereen te sterk, hij won zijn beide partijen en werd daarmee de vierde finalist van deze avond.

Vanmiddag is de vierde en laatste poule van deze kersttriatlon waarin nu ook de mensen van de organisatie gaan spelen. We verwachten weer een spannende strijd tussen de tegenstanders en wensen alle deelnemers en bezoekers een gezellige middag toe.

21-12-2017, Theo Simons.

De tweede poule

Kersttriatlon 2017 verslag van poule 2.

De belangstelling voor de prestaties van de deelnemers bij deze 2e poule was ook nu weer zeer goed, wel iets minder druk dan bij de 1e poule, maar dit was voor de barmensen ook wat minder hectisch. Dick opende de avond met de instructies voor de schrijvers, want af en toe gaat er op dat gebied wel eens wat fout. Soms komen er tellijsten binnen, waarbij de ene speler wel 2 of drie beurten meer gespeeld zou hebben, dan zijn tegenstander.

Op tafel 2 stond Eelke Julianus tegenover Jan Westerbeek. Hij was blijkbaar nog niet zo goed op de hoogte van de kwaliteiten van Jan, maar dat werd vrij snel bijgewerkt. Jan produceerde een serie van 54 caramboles in het begin van de partij en dat kwam erg hard aan. Volgens mij schrok Jan er zelf ook van en hij realiseerde zich toen dat het hier om gezelschapspelletje ging. Het vervolg ging in een wat aangenamer tempo voor zijn tegenstander, maar hij won wel.

Op tafel 1 stond Diet Ebink tegen Frits Schouwink en wat ons opviel was dat Diet hardop alle mogelijke hoeken en banden, die de bal moest raken, opsomde en vervolgens een totaal andere oplossing koos. Toch speelde ze zeker niet onverdienstelijk maar Frits was beter.

De laatste partij op tafel 4 was niet een partij waarbij het tempo de boventoon voerde. Henk van de Munnik en Bert Velthuis namen er de tijd voor en genoten zichtbaar van elke stoot, of er nu een carambole uit volgde of niet. Dick Bouman ging uit voorzorg maar naar de copier machine om nog wat tellijsten af te drukken. Daniel van Buiten werd te vermoeid en kon als arbiter niet meer verder. Beide spelers waren bezig om 2 driebanders te scoren maar dat lukte niet erg best. Luc Ebink zag het probleem op deze tafel steeds nijpender worden en loste Daniel af als arbiter. Plots werden de ballen beter geraakt, de mogelijke patronen beter herkend en er werd zowaar weer gescoord. Had Luc een positieve invloed op de spelers, of gaf hij heimelijk aanwijzingen door, we weten het niet en sterker nog we willen het ook niet weten. Bert won uiteindelijk in 89 beurten.

Nu denkt u wat heeft Bert slecht gespeeld, maar dat is nog niet zo zeker. Als u naar het balcontact kijkt in zijn partijen, dan had Bert uiteindelijk 149 keer balcontact en won. Jan Westerbeek daarentegen had voor zijn partijen 242 balcontact nodig om zijn partijen te winnen.

Einduitslag van deze avond is geworden:

Tafel 1, winnaar en finalist Arnold Struik.

Tafel 2, winnaar en finalist Jan Westerbeek.

Tafel 3, winnaar en finalist Bertus Evers.

Tafel 4, winnaar en finalist Bert Velthuis.

Tot morgenavond,

19-12-2017, Theo Simons.

De eerste poule

Onder grote belangstelling van vele leden en introducé,s ging maandagmiddag om 13.00 uur 19- 12-2017 de kersttriatlon van start. Er stonden voor deze middag 16 spelers ingeschreven, zodat er op 4 tafels met telkens 4 spelers een kleine poule gespeeld kon worden. Ieder moest 2 partijen spelen en de volgorde werd door het trekken van een kaart vastgesteld. Een speler kon tegen deze handelwijze in beroep gaan, maar dat had geen enkele zin want de organisatie trok zich daar toch er niets van aan. Gelukkig was dit niet aan de orde en de triatlon ging na een korte inleiding van Dick Bouman soepel van start. Onder de bezielende leiding van Joop Belder werd met assist van Rob Struikman het barwerk verzorgd. Joop gaf de orders en Rob rende zich te pletter om de bestellingen weg te brengen en de lege emballage weer op te halen. Het verliep vlekkeloos want er is niets op de vloerbedekking gevallen. Er werden oliebollen geserveerd met heel veel poedersuiker en je zag zelfs her en der een wit streepje onder een neus zitten . De partijen werden met volle overgave en bloedfanatiek gespeeld en het publiek leefde echt mee. Dat was te horen als er weer een bal net mis ging of kloste op het moment suprême, want dan ging er een zucht of ohhh door de zaal.

Op tafel 1 werd Koene Pit winnaar en finalist met 2 gewonnen partijen in totaal 51 beurten. Jan Kuin had ook 2 keer gewonnen maar hij had hier 60 beurten voor nodig.

Op tafel 2 was de spanning bij de laatste partij te snijden. Sjoerd stond tegen Herma behoorlijk achter, want zij hoefde nog maar 1 driebander en hij was nog met bandstoten bezig. Helaas miste Herma een paar keer en Sjoerd rechtte zijn rug en begon aan een huiveringwekkende eindspurt. Eerst maakte hij korte metten met het bandstoten en ging gelijk door met het driebanden. Met 2 fabuleuze klosballen en 3 reguliere driebanders besliste hij in zijn voordeel de partij. De stand in deze poule was voor alle spelers een 1 winstpunt, maar Sjoerd scoorde 99 % tegen Herma 98 % van de gemaakte caramboles tov de te maken caramboles. Hiermee is Sjoerd de Vries winnaar en finalist van deze tafel.

Op tafel 3 hadden zowel Bert Groen als Tom Blaauw elk 2 overwinningen geboekt, maar Tom had er 100 beurten voor nodig en Bert maar 56. Dus op deze tafel is Bert Groen de winnaar en de finalist geworden.

Op tafel 4 werd het op het eind ook nog spannend. Harm Prinsen had 2 keer gewonnen in slechts 55 beurten, maar Leo van Teylingen deed dat ook. Hij had voor deze prestatie maar 54 beurten nodig en versloeg hiermee Harm. Leo van Teylingen is dus winnaar en finalist van tafel 4.

Vanavond gaan we verder met ronde 2, weer met 16 spelers, dus dat kan weer enerverend en spannend worden. Wat ik gisteren middag miste was een fotograaf, maar misschien kan er iemand vanavond een paar mooie sfeerfoto's maken voor de website.

19-12-2017, Theo Simons.